Back to basics

KESKIKESÄN ”boostaus”

Joskus on hyvä herkutella, ihan luvan kanssa. Kesällä erityisesti, on grilli kuumana vähän väliä. Toki on enemmän kuin suotavaa välillä palata takaisin sorvin ääreen, ja keskittyä tasapainoiseen ruokavalioon. Tässä hieman itselleni tärkeimpiä terveys ”boosteja” näin keskikesällä:

Nokkonen: kuten aiemmin olen maininnut, on nokkonen erittäin tunnettu kansanparantaja Suomen luonnosta. Sitä kasvaa jos jonkinlaisissa paikoissa, joten sen saatavuus on taattua. Toki kannattaa olla tarkkana, mistä sitä poimii, kun sitä ravinnoksi käyttää. Itse suosin omalta pihalta poimittuja, pieniä vaaleanvihreitä ja tuoreita versoja. Tienvarsilta niitä ei kannata saasteiden ja epäpuhtauksien vuoksi poimia. Helpoin tapa käyttää sitä on, kun ensin kaataa kiehuvaa vettä päälle ja sitten nostaa ne puhtaan veden kanssa tehosekoittimeen. Tuloksena varsinainen terveysmehu. Nokkonen sopii mainiosti myös smoothieihin, tai vaikka munakkaan joukkoon. Kuivattuna sitä voi ripotella vaikka salaatteihin.
Myös persilja, voikukanlehti, vehnänoras, pinaatti ym. lehtivihreät ovat erinomaisia raudan ja c-vitamiinin lähteitä, ja vaihdellen näitä kaikkia kannattaakin kokeilla.
(lähde esim. http://www.suomenluonto.fi/sisalto/artikkelit/monipuolinen-nokkonen-on-terveyspommi/)

Tattari: Puuro ja erityisesti kaurapuuro ovat maistuneet jo aivan pienestä asti. Monille tuntemattomampi ravinnonlähde on tattari. Se on suhteellisen tuttu raaka-aine urheilupiireissä, sillä entinen valmentajani Tuija Helander (400m aj Suomen ennätys nainen) vannoi sen nimeen. Silloin sitä tulikin syötyä enemmän, toki se on unohtunut taas välillä. Tattari on gluteeniton (toki en suosi gluteenitonta ruokavaliota) ja se sisältää paljon hyviä hiilihydraatteja, B-vitamiineja, kalsiumia, kaliumia, magnesiumia ja kaikkia tarvitsemiamme aminohappoja (lähde; Terveenä kaiken ikää, 2009). Sitä myydään esim. hiutaleina ja jauhona, mutta itse suosin suurimoita, sillä siitä saat kaikkein parhaimman hyödyn. Kaupasta sitä löytää puurohiutaleiden kanssa samalta hyllyltä. Se on myös koostumukseltaan mieluinen, koska sitä voi käyttää puurona, tai vaikka riisin korvikkeena. Tutkimusten mukaan se myös alentaa kolesterolia ja lisää glukoosinsiedätyskykyä, eli muun muassa pitää verensokerin tasaisena.
(lähde; Terveyttä edistävä ravinto, Hausman ja Hurley 1989, Otava)

Marjat: Kovalla innolla odotan niin mansikka- kuin vadelmasadon kypsymistä. Mansikat ovat suurta herkkua ja sisältävät paljon kuitua. Aivan edullisimmasta päästä ne eivät ole, ilmeisesti ainakaan tänä kesänä. Toki 5kg mansikkalaatikon haen heti kun hinta vaikuttaa kohtuulliselta.
Vadelmat puolestaan ovat tavalliselle tallaajalle hieman haastavampi saatavuudeltaan. Itselleni onni onnettomuudessa on vanhempieni kotipiha, jossa kasvaa aivan järkyttävän upea ja valtavan kokoinen vattupuska. Se onkin yksi parhaista herkuista mitä tiedän. Niitä kannattaa myös pakastaa, sillä ne maistuvat todella hyviltä ympäri vuoden pakkasesta otettuna. Siksi sain myös tänä aamuna nauttia puuron vadelmien kanssa.
Vadelmia saa ostettua myös kauppojen pakastealtaista, mutta ne eivät ole mitään verrattuna itse poimittuihin vattuihin. Siksi suosittelenkin ostamaan torilta tai suoraan joltain maatilalta. Tai puolestaan istuta vaikka omalle pihalle niitä, sillä ne eivät maksa paljoa, ja ne leviävät suhteellisen helposti.
Kuidun ja C-vitamiinin lisäksi sisältävät ne paljon esimerkiksi folaattia, josta monella suomalaisella on puutetta. Folaatin puutos voi aiheuttaa muun muassa anemiaa. Lisäksi riittävä folaatin saanti voi suojata erilaisilta sairauksilta, kuten syövältä.
(lähde; Liikkujan kasvisruokavalio, Riekki 2017, Fitra)

Sitruunavesi: erinomainen piriste itselleni. Useasti lisään myös inkivääriä ja hunajaa joukkoon, joten avot mikä terveyspommi. Se poistaa kivasti turvotusta ja siitä tulee taatusti raikas olo. Se toimii myös erinomaisesti luonnonmukaisena urheilujuomana, sillä hunaja sisältää paljon luonnon omaa sokeria, mutta huomattavasti vähemmän energiaa kuin tavallinen sokeri. Toki sitruunavettä ei kannata pitkin päivää lipittää, sillä se voi jatkuvasti nautittuna pilata hammaskiillettä. Hyviä muita tämän hetken mehuista on esim. puristaa raparperista mehua. Toki sitä kannattaa juoda maltilla, sillä hyvien ravintoaineiden lisäksi sisältää se oksaalihappoa. Myös kiisselin tekeminen raparperista on oiva vaihtoehto. Raparperin yhteydessä kannattaa kuitenkin aina nauttia hieman maitoa, sillä oksaalihappo sitoo kalsiumia.
(lähde Terveenä kaiken ikää, Harrar, Gordon ja Ojanen 2009)

Vihannekset: Puoli kiloa päivässä, on suositus vihannesten kohdalla. Nyt onkin parasta aikaa kotimaiselle tomaatille ja kurkulle. Ne ovat nyt todella edullisia, joten niitä kannattaa syödä mahdollisimman paljon. Näitä on hyvä lisätä jokaisen aterian yhteyteen! Ja tomaatin kanssa kannattaa huomioida, että ripaus öljyä ja pippuria edesauttaa tomaatin ravintoaineiden imeytymistä. Tomaatti sisältää runsaasti A- ja C-vitamiinia, ja hieman kuitua, joten sen uskotaan olevan tärkeä osa syövänehkäisysuosituksia.
(lähde; Terveyttä edistävä ravinto, Otava 1998)

Kyseiset ruoka-aineet ovat yksi osa omaa monipuolista ruokavaliota. Itse keskityn lähinnä siihen, että pyrin aina lisäämään hyviä ruoka-aineita ruokavalioon, sen sijaan että kovasti keskittyisin karsimaan syömisiäni. Näitä tuleekin syötyä lähes päivittäin, tasapainoisen ruokavalion lisäksi. Suosittelen tätä lähestymistapaa myös muille!

Tsemppiä ”boostaukseen”.

-Coach Milli-

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *